• İHA 0 TİCARİ PİLOT EĞİTİMİ TAMAMLANDI

• YARGITAY'DAN EMSAL KARAR! İZİNSİZ FOTOĞRAFA HAPİS CEZASI...

• FOTOĞRAFÇI ESNAFININ SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

PASAPORT, EHLİYET, KİMLİK KARTI NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN NASIL ALINIR?

Nisan 2018 tarihi itibariyle pasaport, yeni kimlik kartı ve ehliyet alacak vatandaşlar, işlemlerini artık nüfus müdürlüklerinden yapacak. Peki yeni düzenleme ile birlikte kimlik, pasaport ve sürücü belgesi başvuru işlemleri nasıl yapılır, nereden alınır? Harç bedelleri ne kadar? İşte tüm merak edilenler...
02.04.2018
Yeni düzenleme ile birlikte pasaport, çipli kimlik kartı, sürücü belgesi çıkarma ve yenileme işlemleri 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle nüfus müdürlüklerinden yapılacak. Artık bu işlemler için saatlerce sıra beklenilmeyecek ve tek bir adresten yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredildi. Artık randevu ve gerekli belgelerle gidilerek, kısa sürede işlem yapılacak. Peki pasaport, ehliyet ve yeni kimlik kartı için randevu nasıl alınır? Harç ücretleri kaç TL ve hangi bankalara yatırılır? Başvurular nasıl yapılır?

Detaylar…

PASAPORT, SÜRÜCÜ BELGESİ VE YENİ KİMLİK KARTI İÇİN RANDEVU NASIL ALINIR?
Pasaport, sürücü belgesi ve yeni çipli kimlik kartı işlemleri için randevular 2 Nisan’dan itibaren nüfus müdürlüklerinden verilecek. Nüfus müdürlüklerine verilen fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli olacak. Randevu alacak vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'nden veya 'randevu.nvi.gov.tr' internet adresinden işlemleri için kolayca randevu alabilecek.

SÜRÜCÜ BELGESİ (EHLİYET) BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yeni düzenleme ile birlikte nüfus müdürlükleri sürücü belgesi başvurularını kabul etmeye başladı. Nüfus müdürlüğüne yeni ehliyet için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar öncelikle internetten kendilerine en yakın nüfus müdürlüğünden randevu almaları gerekiyor. Daha sonra gerekli belgelerle birlikte randevu saatinde ilgili nüfus müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Öte yandan nüfus müdürlüğünden yeni ehliyet alacak yahut ehliyet yenileme işlemi için başvuracak vatandaşların aşağıdaki belgeleri de yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

-Kimlik Belgesi
-Sürücü Sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
-Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi• Sürücü Sağlık Raporu
-Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
-1 adet biyometrik fotoğraf
-Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
-Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

ÜCRETLER
Vatandaşların almak için istediği belge konusunda nüfus müdürlüklerine verdiği fotoğraf ve parmak izinin tüm işlemler için geçerli olacağı belirtildi. Randevu internet üzerinden alınıyor. Yeni kimlik için 18,50 TL, pasaport için 108 TL, sürücü belgesi için ise 134 TL ücret ödenmesi gerekiyor.

2018 SÜRÜCÜ BELGESİ HARÇ BEDELİ KAÇ TL?
2018 YILI EHLİYET HARÇ ÜCRETLERİ :

BELGE HARÇ ÜCRETİ
A1, A2 ve A SINIF HARÇ ÜCRETİ 164,40 TL
B SINIFI HARÇ ÜCRETİ 495,70 TL
F VE H SINIFI HARÇ ÜCRETİ 164,40 TL
DİĞER SINIFLARIN ÜCRETİ
YENİ SİSTEME GÖRE:C1,C1E,C,CE,D1,D1E,D,DE
ESKİ SİSTEME GÖRE: C-D-E HARÇ ÜCRETİ 827 TL
ULUSLARARASI SÜRÜCÜ BELGESİ 330,30 TL
*Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 78)
SÜRÜCÜ BELGESİ DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ HARÇ ÜCRETİ
BÜTÜN GRUPLAR İÇİN 134 TL
*DEĞERLİ KAĞITLAR(SIRA NO: 52)
Bütün gruplar için kart ücreti aynıdır. Sürücü belgesi kaybolduğunda, yıprandığında veya eskidiğinde aynı ücret ödenir. VAKIF PAYI: Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na hizmet bedeli 2018 yılı için 25 TL'dir.

HARÇ ÜCRETİ+DEĞERLİ KAĞIT+HİZMET BEDELİ ŞEKLİNDE ÖDEMELER BANKA ARACILIĞIYLA YAPILABİLMEKTEDİR. EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE MALİYE VEZNESİ YOKSA ÖDEMELERİ BANKA ÜZERİNDEN YAPINIZ.

2018 EHLİYET YENİLEME HARÇ ÜCRETİ NE KADAR?
2018 EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 15 TL ÖDENECEKTİR. ÖDEMELER DİĞER HARÇ ÜCRETLERİ GİBİ BANKALAR ARACILIĞIYLA YAPILIYOR.

PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yeni düzenleme ile birlikte 2 Nisan tarihinden itibaren nüfus müdürlükleri sürücü belgesi başvurularını kabul etmeye başladı. Bordo pasaport başvurusunda bulunacak vatandaşlar, kendilerine en yakın il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunarak işlemlerini yapabilirler. Yeşil pasaport veya hizmet pasaportu için başvurular il nüfus müdürlüklerine yapılır. Başvurusu tamamlanan pasaportlar tanzim merkezinde düzenlendikten sonra başvuru sahibinin adresine 7 – 10 gön içinde PTT ile teslim edilir.. Peki bordo pasaport başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

-Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
-Harç ve cüzdan bedeli makbuzu
-2 adet biyometrik fotoğraf
-Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
-18 yaşını doldurmayan veya kısıtlılar için muvafakat belgesi
-Varsa eski pasaport

2018 PASAPORT HARÇ BEDELİ KAÇ TL?
TÜRKİYE PASAPORT HARÇ VE DEFTER BEDELLERİ
Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam
6 AY 137,4  TL 108  TL 245,4   TL
1 YIL 200,8  TL 108  TL 308,8   TL
2 YIL 327,8  TL 108  TL 435,8   TL
3 YIL 465,5  TL 108  TL 573,5   TL
4 - 10 YIL 656  TL 108  TL 764   TL

YENİ (ÇİPLİ) KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Eski tip nüfus cüzdanları 2020 yılı sonuna kadar yeni kimlik kartı ile değiştirilmesi gerekmektedir.. Yeni kimlik kartı başvuruları internet üzerinden randevu alınarak ya da doğrudan randevusuz  olarak yapılır. İnternet üzerinden randevu alarak başvuruda bulunacak vatandaşlar , kişisel veya aile için toplu olarak kimlik kartı talebinde bulunabilirler. Başvuru işlemleri tamamlanan kimlik kartları başvuru esnasında belirtilen adrese PTT posta ile teslim edilir. Yeni kimlik kartı başvuruları 10-15 gün arasında sonuçlandırılır.

YENİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
İlk defa kimlik kartı başvurusu;
-Nüfus cüzdanı,
-Uluslararası aile cüzdanı,
-Pasaport,
-Sürücü belgesi,
-Memur cüzdanı,
-Avukat kimlik kartı,
-Askeri kimlik kartı,
-Basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve

*BİR ADET SON ALTI AY İÇERİSİNDE ÇEKİLMİŞ BİYOMETRİK FOTOĞRAF ile yapılır

HARÇ ÜCRETLERİNİN ÖDENEBİLECEĞİ ANLAŞMALI BANKLARA YATIRIN.

PASAPORT, SÜRÜCÜ BELGESİ VE KİMLİK KARTI ÜCRETLERİ HANGİ BANKALARA YATIRILIR?
Pasaport, sürücü belgesi ve yeni çipli kimlik kartı işlemleri için başvuru yapmadan önce belirtilen  bankalara ücretlerin yatırılması gerekmektedir. İşte anlaşmalı bankalar:

-AKBANK T.A.Ş.
-AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
-ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
-ALTERNATİFBANK A.Ş.
-ANADOLUBANK A.Ş.
-ARAP TÜRK BANKASI A.Ş.
-CITIBANK A.Ş.
-DENİZBANK A.Ş.
-BURGAN BANK A.Ş.
-FİBABANKA A.Ş.
-FİNANSBANK A.Ş.
-HSBC BANK A.Ş.
-ICBC TURKEY BANK A.Ş.
-ING BANK A.Ş.
-KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
-ODEA BANK A.Ş.
-ŞEKERBANK T.A.Ş.
-T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.
-TURKISHBANK A.Ş.
-TURKLAND BANK A.Ş.
-TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.
-TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
-TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.
-TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
-TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
-TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
-VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş.
-YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
-ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş.

www.nvi.gov.tr